Razlike između planiranja prodaje

Prodaja je osnova svakog poslovanja, što je i očito. Pitanje je samo kako napraviti prognozu prodaje i ne pogriješiti? Kako objektivno izvršiti izračune i koje metode se za to mogu koristiti? I općenito, postoji li potreba za tim ili možete samo gledati svoja posla i ne razmišljati unaprijed?

Na sva ova i neka druga pitanja odgovorit ćemo u današnjem članku. Preporučamo ga pročitati svima koji planiraju promovirati svoje poslovanje ili se bave promocijom klijenata na internetu. Ovdje će biti puno korisnih stvari za vas!

Što je obujam prodaje

Opseg prodaje je broj roba ili usluga koje tvrtka prodaje u određenom vremenskom razdoblju: dan, tjedan, mjesec, kvartal ili godina. Može se mjeriti u jedinicama prodane robe i usluga, u zarađenom novcu ili u specifičnijim jedinicama primjenjivim na određenu poslovnu industriju.

Odmah odgovorimo na glavno pitanje: isplati li se predviđati prodaju?

Da, isplati se! Ako počnete prodavati robu i usluge bez fokusiranja na određeni rezultat, tada ćete automatski pustiti prodaju da ide svojim tijekom i učiniti je nekontroliranom. A to će prije ili kasnije dovesti do pada količine i, shodno tome, prihoda.

Zašto vam je potrebno predviđanje prodaje?

Nekoliko je glavnih razloga zašto je vrlo korisno unaprijed izračunati predviđanje prodaje:

  1. Za postavljanje pravih ciljeva. Ciljevi su određeni iznos koji tvrtka planira primiti u mjesecu, kvartalu ili godini. Upravo od te brojke voditelj odjela prodaje može krenuti pri postavljanju KPI-jeva za menadžere.
  2. Za smanjenje troškova. Predviđanje omogućuje bolju i sveobuhvatniju optimizaciju proračuna za proizvodne i logističke procese.
  3. Za planiranje. Razumijevanje razine budućih prihoda omogućuje vam objektivno i ispravno planiranje naknadnih kupnji i zapošljavanja osoblja, pokretanje oglašavanja, iznajmljivanje skladišta i poduzimanje drugih radnji koje zahtijevaju ulaganja.
  4. Za učinkovito upravljanje skladišnim stanjima. Predviđanje prodaje štiti tvrtku od viška ili manjka robe u skladištima, pomaže u izbjegavanju zastoja ili preopterećenosti radom.
  5. Predvidjeti pad kupovne aktivnosti. Moguće je predvidjeti pad potražnje za dobrima i uslugama pod utjecajem raznih objektivnih čimbenika. Na primjer, sezonalnost.

A to je samo mali dio ciljeva i razloga zašto je analiza i predviđanje dinamike prodaje tako važno za poslovanje. Što ozbiljnije i sveobuhvatnije pristupite ovom pitanju, vaše poslovne aktivnosti mogu postati učinkovitije i profitabilnije.

i predviđanja

Često postoji zabuna između ovih pojmova. Ali to su zapravo različite stvari:

  • Predviđanje prodaje uglavnom je samo hipoteza. Zapravo, govorimo o pretpostavkama temeljenim na podacima analize prodaje, tržišnim uvjetima i drugim čimbenicima. Međutim, predviđanje je sastavni dio planiranja. Stoga ga se definitivno ne isplati napustiti;
  • Planiranje prodaje vrlo je specifije otvo Baza podataka e -pošte za funkciju posla rečan i mjerljiv cilj koji se temelji na predviđanju i pokazateljima prethodnih razdoblja. U većini slučajeva ovaj zadatak postavlja voditelj odjela prodaje ili komercijalni direktor. Pritom je vrlo važno da su na raspolaganju svi potrebni resursi za njegovu provedbu.

Odnosno, ovi pojmovi su usko povezani jedan s drugim i jedan proizlazi iz drugog. Ali ne biste ih trebali brkati ili kombinirati u jednu cjelinu.

Baza podataka e -pošte za funkciju posla

Kako predvidjeti obujam prodaje

Sada prijeđimo na prak Решения за специализирано тестване за проникване tičniji dio našeg članka. Postoje različite metode i modeli za predviđanje prodaje. Obično se dijele u dvije glavne kategorije – subjektivne i objektivne.

Metode subjektivne prognoze

Očekivanja korisnika

Ova metoda manje govori o tome kakopozn aob directory avanje predvidjeti obujam prodaje, a više o tome kako istražiti spremnost potencijalne ciljane publike da kupi vaš proizvod ili uslugu. Logika je sasvim jasna. Ako potencijalni kupac pokaže interes za proizvod, tada se može predvidjeti aktivna prodaja.

Ali!

Zapamtite da postoji jaz između želje za kupnjom i kupnje. Mnogi ljudi žele kupiti najnoviji model iPhonea, gledati Appleove prezentacije, čitati članke i proučavati kartice proizvoda u internetskim trgovinama. Ali oni ne kupuju. Stoga, metodu predviđanja koja se temelji na očekivanjima publike treba koristiti s oprezom.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *